Współczesne kawy

WŁOSKIE KAWY

Kawa Lavazza jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek na rynkach światowych, w tym na rynku polskim.

Tradycje palenia kawy i tworzenia z jej ziaren niepowtarzalnych mieszanek sięgają 1884 roku, kiedy to Luigi Lavazza założył we Włoszech swój pierwszy sklep.

Lavazzę charakteryzuje niepowtarzalne bogactwo smaków, osiągane przez tworzenie wciąż nowych kompozycji z ziaren Arabiki i Robusty.

Arabika stanowi o bogactwie aromatów a Robusta o esencjonalności naparu oraz o ilości zawartej kofeiny.

Dodatkowe zróżnicowanie smaków osiągane jest przez wydłużanie lub skracanie procesu palenia kawy. Daje to wizualny efekt w postaci barwy ziarna, od jasnego do bardzo ciemnego brązu. Im ciemniej palona, tym jej wyrazistość, esencjonalność wzrasta. Ciemne palenie dodaje specyficznej goryczki, która preferuje napary z mlekiem.

Należy pamiętać, że smak kawy zależy również od stopnia zmielenia, oraz przede wszystkim od sposobu jej zaparzenia, w tym od użytego urządzenia do parzenia kawy. Dlatego nawet najbardziej wyczerpujące opisy poszczególnych kaw, mogą  znacznie odbiegać od  efektu końcowego.

Najlepszym „nauczycielem” jest praktyka i poszukiwania własnego smaku oraz sposobu przyrządzania. A rozmaite „nutki” stwórzmy sami dodając  naturalne zioła np. kardamon, cynamon, imbir, wanilia , rozmaite likiery, owoce, miód.

Nie  mniejszą popularnością od Lavazzy cieszy się marka SEGAFREDO, która jest dla niej doskonałą alternatywą.
Podobnie PELLINI, która do swoich produktów dodaje znak jakości ISO 9001.

Palarnia VERGNANO,w swoim Logo umieszcza datę 1882 jako rok powstania i jest wyspecjalizowana w kawie na wymagający rynek włoski.

Najmłodszą z wielkiej piątki włoskich palarni jest palarnia KIMBO, która wcześniej nazywała się CAFE DO BRASIL. Ta palarnia powstała w Neapolu ponad pół wieku temu.