Przepisy kawowe

Codzienne przyjemności

Oparłszy się silnej pokusie podania w tym miejscu niepoliczalnej ilości przepisów na przyrządzenie napojów, deserów, potraw z użyciem kawy, postaram się tylko rozbudzić apetyt na takie poszukiwania we własnym zakresie. Ponieważ kawa oparła się „stradycjonalizowaniu” takiemu jak wino, tzn. nie ma reguł co dojej stosowania, a ponadto jest ona surowcem o wiele bogatszym, to gama możliwości do jej stosowania jest przeogromna.

Oczywiście smak i zapach kawy jest w większości przepisów dominującym elementem, ale przecież o to właśnie chodzi aby na bazie tego co tak lubimy, otrzymać dodatkowe wrażenia smakowe.

 

Przyzwyczajenia Kawoszy

 

Każdy kawosz nosi smak kawy w swojej pamięci, jak każdy towar swój kod kreskowy. Jakież bywa zdziwienie, gdy ktoś nam poda kawę nie uprzedzając co do niej dodano i po pierwszym łyku nasze kubki smakowe wyczują smak np. mięty, cykorii, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, imbiru, wanilii czy goździków. Te i inne przyprawy, zioła mogą być zmieszane, co da jeszcze inny efekt smakowy a dla nosa dodatkową zagadkę. Skórka pomarańczowa, cytrynowa, migdały, orzechy, czekolada, miód to kolejne składniki urozmaicające smak kawy. Cała gama alkoholi, w tym wszystkie likiery, koniaki, brandy, winiaki, rum, czyste wódki, whisky, calvados a nawet dżin. „Piwo z kawy” – czy to nie zdumiewające połączenie, a jednak, przepis istnieje.

Dalej, kawa może być preparowana na zimno. I tu znajdzie się kilkadziesiąt sposobów. Od zamrożonych kostek kawowych jako baza do lodowych ponczów – możliwości bez liku. Czy to wszystko? Nie – a desery, ciasta np.” Placek Mocca”, „Bułeczki Cappuccino”...

Największym jednak zaskoczeniem jest kawa, jako dodatek do dań mięsnych, sosów, marynat. To już kosmos kulinarny. „Sos Barbecue z kawą”, w skład którego wchodzą m.in.: ocet, musztarda, cebula, pieprz, chili i oczywiście szklanka mocnej kawy, czy to możliwe?Czy do pojęcia? A jednak, lektura przepisów upewniła mnie w przekonaniu o nieograniczonych możliwościach kawowego surowca. Do tego dochodzi jeszcze strona wizualna, „design” podanych potraw. Jakież tu są możliwości dekoracyjne, artystyczne wręcz, z kolorowaniem włącznie.

Każdy dom ma swoją kulinarną „tajną broń” na zachwycenie gości, czy nie warto wykorzystać do tego celu kawy? Zachęcam Państwa do korzystania z bogatej gamy przepisów już wypróbowanych i opisanych a jeszcze goręcej do poszukiwania własnych przepisów i rozwiązań dekoratorskich, bo jak widać z powyższych wyliczeń, kawa zniesie wszystkie możliwe fantazje i krzyżówki kulinarne.

Polecam:
„Mała Księga Kawy” - Mary Ward
"KAWA, Legenda, historia,anegdota, Receptariusz” - Leszek Rum